Post thumbnail

La FeSC al primer “E-Sports Fòrum” del Comitè Olímpic Internacional i la GAISF

POSTED BY admin 23/07/2018

L’octubre de 2017 el Comitè Olímpic Internacional va decidir reconèixer els e-sports de competició com “activitat física esportiva” remarcant, a més, que els gamers professionals “s’entrenen amb una intensitat que pot ser equiparable a la dels atletes d’esports tradicionals”.Després d’aquesta primera declaració d’intencions del COI, es va anunciar que els e-sports estarien presents fora del programa oficial en els jocs d’hivern de Corea, com així va ser, i que l’objectiu del màxim estament olímpic és que formin part del programa oficial a la competició de Paris 2024.

Per dur a terme aquesta revolució del moviment olímpic, el COI i la GAISF, l’associació de federacions esportives internacionals, van organitzar el passat mes de juliol el seu primer “Esports Fòrum”. Un esdeveniment que canviarà la història de la relació entre els esports tradicionals i els electrònics. Esportia va poder estar present, al costat del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, en aquest esdeveniment exclusiu, que va tenir lloc al Museu Olímpic de Lausana, i que va reunir el més destacat de l’esport olímpic i dels e-sports. Pilar Calvo, responsable del Departament d’Internacionalització de Esportia, i Josep Escoda, Relacions Internacionals i Responsable d’Innovació del CAR i Secretari General de l’Associació internacional de Centres d’Alt Rendiment per a l’Esport, van compartir, al costat de una mica més de 100 assistents, un interessant debat sobre què poden aportar els dos mons i sobre com encaixar en el moviment olímpic l’esport electrònic.

Kit McConnell, Director d’Esports de l’IOC, ha assenyalat que “hi ha consens en què la col·laboració futura es basarà en assegurar que qualsevol activitat doni suport i promogui els valors olímpics … tenim un pla sòlid per al diàleg i el compromís continu, i estem en una posició sòlida per coordinar i donar suport a la participació més àmplia de el Moviment Olímpic a través dels e-sports “. El COI veu en els e-sports el millor aliat per rejovenir el moviment olímpic i, encara que la indústria dels e-sports no necessita al COI per seguir creixent, també és veritat que la seva vinculació amb l’olimpisme és vista com una oportunitat. Com va dir Mike Morhaime, president i CEO de Blizzard Entertainment: “Des de Blizzard mirem quina és la nostra visió com empresa que no és altra que la de és unir al món a través de l’entreteniment èpic”, una idea molt olímpica.

Una de les declaracions més impactants va arribar del Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, President de la ANOC, Association of National Olympic Committees: “a Corea em va sorprendre quan estava donant les medalles … Per primera vegada, els atletes discapacitats poden participar amb els atletes normals en el joc, com un sol equip, i guanyar una medalla. No hem de tenir els Jocs Paralímpics. En el e-sports, podem fer que els dos participin junts en el mateix joc “. I també passa amb homes i dones, que poden participar de manera inclusiva. És un dels valors amb què compten els e-sports i que suposa un clar valor afegit per al COI.

 

Durant el “Esports Fòrum” del COI vam poder escoltar l’opinió dels publishers, de les federacions d’e-sports, dels alts mandataris de l’esport mundial. Però va ser especialment interessant comprovar la química que va existir entre els gamers professionals i els atletes olímpics. Tots dos van comentar que el que per als uns és professió per a altres és entreteniment. Un gamer professional es prepara però també es relaxa a través de l’esport i un atleta s’evadeix de la tensió de la competició esportiva a través del gaming.

Des del punt de vista emocional dels e-sports es veuen com una oportunitat de representar a un país per a aquells joves que potser no podrien fer-ho en l’esport tradicional. Però també s’ha comprovat que mitjançant el gaming, als e-sports que clonen esports tradicionals, es pot promoure la pràctica d’aquest esport determinat començant per la competició electrònica. És una porta d’entrada.

No serà una col·laboració fàcil. Els e-sports, com va explicar perfectament el CEO de Riot Games, Nicolo Laurent, gasten “milions de dòlars anuals en organitzar les seves lligues i fa anys que treballen les estructures de competició d’aquest ecosistema. Així que si el COI vol entrar en els e-sports ha de fer amb temps i bé perquè volem que segueixi sent un èxit“.

 

Per a Thomas Bach, president del COI, el repte consisteix a “saber adaptar el moviment olímpic, amb els seus temps més lents, a les necessitats dels e-sports que poden canviar els paràmetres d’un videojoc en setmanes! Però el millor és que, en general, compartim els mateixos valors i en un món tan individualista hem de ser capaços d’unir “.

 

A l’octubre de 2018 es celebraran a Buenos Aires els Jocs Olímpics de la Joventut a on el COI té previst reprendre el debat sobre la inclusió dels e-sports en el moviment olímpic.

Add comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *